Jíme stále méně masa, čísla potvrzují

Jíme stále méně masa, čísla potvrzují

V roce 2014 rok bylo oproti roku 2007 zabito o 400 milionů zvířat méně, protože lidé jí méně masa. Nejen z komentářů guvernéra Jerryho Browna, ale také ze zpráv americké komise “Dietary Guidelines Advisory Committee” je zřejmé, že dochází ke shodě, že by se měly více konzumovat bezmasé potraviny.

Již ale méně jednotných názorů je v oblasti toho, jak této změny docílit. Mnoho veganů namítá, že “Bezmasé pondělky” a další kampaně, které mají pomoci omezení konzumace masa, nejsou dostačující. Naopak jiní tvrdí, že i tyto změny jsou klíčové pro budoucí mírumilovnější svět.

Vezmeme-li v potaz, že okolo 93% lidí stále jí maso, je téměř nemožné, že jej v blízké době všichni přestanou konzumovat. I přesto jsou však již vidět znatelné pozitivní změny.

Od roku 2007 klesla spotřeba masa o 10% na obyvatele.

V roce 2007 bylo v USA chováno a zabito 9,5 miliard suchozemských zvířat ke spotřebě. Paul Shapiro (viceprezident “Farm Animal Protection for The Humane Society”) uvádí, že v roce 2014 již bylo toto číslo o 400 miliónů nižší.

“To znamená, že v porovnání s rokem 2007 bylo v USA minulý rok zabito téměř o půl miliardy méně zvířat, které tak nebyly vystaveny nelidskému zacházení na velkých farmách a průmyslových jatkách. To vše navzdory nárůstu populace v USA”, vysvětluje Shapiro. “Toto číslo je větší než celkový počet zvířat, na kterých se každoročně provádí pokusy, jež jsou lovena, chována v cirkusech, chována za účelem prodeje, či která skončí v útulcích”.

V uplynulých letech jsme mohli zaznamenat nárůst kampaní, které propagují vegetariánská jídla a mléčné výrobky. Tyto kampaně informují o zdravotních výhodách, které plynou z omezení spotřeby masných produktů.

“HSUS Farm Animal Protection” má pobočku, která se zaměřuje na kampaně, které mají za cíl snížit spotřebu masa ve státních organizacích. Tato pobočka byla v roce 2011 založena Kristie Middleton a stále se rozrůstá. Např. v Los Angeles se této organizaci v roce 2012 povedlo přesvědčit školy v jedné z městských částí, aby zavedly bezmasé pondělky. Díky tomuto program se každý týden servíruje o 700 000 méně jídel, která by obsahovala maso.

“Množství vegetariánů je v naší zemi již několik let kolem 5-8%. Hlavní změnou je však snížení spotřeby masa u osob, které maso konzumují,” vysvětluje Shapiro. Jinak řečeno, lidé konzumující méně masa zachraňují životy.

“Mintelova studie v roce 2013 zjistila, že i přesto že více než 1/3 Američanů kupuje masné alternativy jako je Gardein, jen necelých 10% Američanů jsou vegetariáni. To znamená, že nárůst konzumace “vegetariánského masa” je zapříčiněna především konzumenty, kteří nejsou vegetariáni”, vysvětluje Shapiro.

To nezmenšuje důležitost veganů či jejich “hnutí” v současné společnosti, ale ukazuje se, že především změny v konzumaci masa u “masožravců” jsou hlavním zdrojem změn díky kterým každoročně nemusí být zabito tolik zvířat.

Shapiro dodává, že “úbytek v konzumaci masa znamená ušetření ohromného množství zvířat od týrání a strádání”.

Samotný fakt, že někdo není 100% vegan neznamená, že tento člověk nemůže přispět ke změně. Nedávná studie ukázala, že 36% Američanů se nebrání konzumací většího množství bezmasého jídla. Většina těchto lidí nejsou ani vegani, ani vegetariáni. Tito lidé jsou ochotni změnit své stravovací návyky a díky tomu může být na farmách ušetřeno mnoho zvířat. Jen minulý rok to bylo 400 milionů.

A tak možná MÁ SMYSL, když například váš strýček, který jí maso, začne namísto masa občas jíst saláty. Jak nedávné studie ukazují, každá drobná změna je znát.


Zdroj dobajedu.cz
Překlad z angličtiny Last Vegan News