Sushi doma a jednoduše

Sushi doma a jednoduše

Jak je těžké udělat sushi? Přáátelé je to jednoduché a ta chuť řasy je nepopsatelně delikatesní, pojďte do toho s námi! :)

Zde uvedený návod pomáhá na prevenci rakoviny tlustého střeva, čistí cévy, dodává pocit nasycení, minerály a mnoho přírodního jódu, jen za použití řasy Nori. Rýže pak dodává pohodu, pomáhá migréně, zubům, dásním, je proti průjmu a pomocník při pro hubnutí. Avokádo je plné antioxidantů, pomáhá vést dlouhý život, snižuje špatný cholesterol, dodává sílu při chřipce a podporuje vlasy.


Nejdříve jsme poctili návštěvou několikero japonských restaurací, kde jsme dostali jistotu v chuti kvalitního sushi. A tak jsme si pořídili:

  • Řasa Nori (2x) (čerstvě křupavá)
  • Krátkozrnná rýže (0,5 hrnku)
  • Sójová omáčka (Tamari)
  • Avokádo
  • Okurka
  • Wasabi (není nutné, chutná jako lepší křen)
  • Japonský rýžový ocet (nám více chutná japonský švestkový Umeocet) (3lžíce)
  • Cukr (2 lžíce)
  • Sůl (1lžička)
  • + bambusovou podložku, kterou dost pravděpodobně doma již máte, nebo koupíte například v Batávii za pár mincí.

Jak málo ingrediencí, že?

A příprava maki sushi, čili rolované sushi je ještě snadnější!

1)Při vaření nesolené rýže si v mystičce připravíme ocet s cukrem a solí. Ještě horkou uvařenou rýži pak velmi opatrně prohněteme právě s touto octovou zálivkou. Rýže bude díky tomu stále jemná.

2) Nakrájíme si na tenké podlouhlé plátky okurku, avokádo (houby, vajíčko, barevné papriky…)

3) Zcela usušíme ruce a řasu položíme na bambusovou podložku. Již vychladlou rýží poklademe dolní polovinu hrubého povrchu řasy. Rýže raději dávejme méně, nechceme tlustý knedl :) Na střed rýže položíme úzký pás zeleniny. Omyjeme ruce, opět usušíme, neboť voda by sloužila na Nori jako lepidlo.

4) Zabalíme. Vážně je to jednoduché, jen to děsivě vypadá :)

5) Vzniklou rolku nakrájíme na 8-10 plátků pomocí velmi ostrého nože, který vždy po ukrojení plátku utřeme od rýže.

6) Nazdobíme na talířek. A s hůlkami sushi velmi krátce namáčíme z jedné strany do sójové omáčky Tamari a z druhé můžeme do Wasabi pro prolnutí chutí.

Vhodná je výzdoba domácnosti, která dodává jemnou iluzi Japonska. Jíme pomalu a vychutnáváme doslova každé sousto.

Dobrou chuť, Itadakimasu ~:o)