Astrální akademie, otázky a odpovědi 3

Astrální akademie, otázky a odpovědi 3

Usínání při meditacích

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč není dobré při meditaci usínat? Občas se mi to stává po dlouhém dni. Může to zapříčinit, že se nedostanu hluboko do sebe? Nebo nějakou jinou újmu?

Terí odpovídá:

Při meditaci se musíme vyvarovat usnutí z jednoho prostého důvodu - vytvoříte si velmi nebezpečný zlozvyk. Pakliže meditujete a neudržíte své vědomí bdělé a dovolíte mu usnout, tak v tu chvíli ztrácíte nad sebou kontrolu, vzdal jste se sám sebe. Uznávám, že je velmi snadné a příjemné během meditace usnout, člověk se zklidní, vnímá dech a vědomí se začíná ztrácet.

Musíte se ale za každou cenu udržet vzhůru - když cítíte, že začínáte usínat, proberte se alespoň na 10 vteřin, uvědomte si, kde se nacházíte, že jste vzhůru, a pak můžete v klidu jít spát. Když budete pravidelně usínat v meditaci, vaše vědomí si na to zvykne a ochabne, zpohodlní. Tedy čas vaši meditace se bude neustále zkracovat - poprvé usnete po deseti minutách a třeba za měsíc budete usínat již po jedné minutě. Může to dojít až do fáze, že kdykoli začnete relaxovat, tak okamžitě budete usínat. Jestli se vám toto již děje, tak musíte své vědomí opět posílit. Raději vědomě meditujte jendu minutu, ale neusínejte. Další den zkuste přidat deset vteřin a takto stále pokračovat a postupně prodlužovat.

V tuto chvíli je prospěšnější minutová meditace, kdy udržíte své vědomí pevné, než desetiminutová, během níž v průběhu usnete.

Urychlení postupu na cestě

Je možné zvládat dvě lekce najednou, popř. jakkoliv urychlit? Kdybych mohl dělat něco navíc, tak budu rád za radu.

Terí odpovídá:

Ve chvíli, kdy máš potřebu dělat více, tak tě v tom určitě podpořím. Ale nešla bych cestou kvantity, ale kvality. Můžeš cvičením v dané lekci věnovat klidně i 4 hodiny denně - všimla jsem si, že na začátku týdne jsi měl přes den vypsaných spousty nálad a ke konci týdne jich bylo jen pár.

Můžeš se tomu více věnovat, více se pozorovat. Nálady mají jemné nuance a rozdíly a je krásné si je uvědomovat do nejmenších detailů. Třeba dám příklad (z mého pohledu) z večeře s přítelem, kdy já vařím.

Mohla bych napsat jen: - šťastná - večeřela jsem s přítelem

nebo si to můžu vědomě užívat mnohem více: - natěšená - těším se na večeři - nervózní - povede se večeře? - krásná - mám krásné šaty - hrdá - večeře se povedla - užívám si detaily - připravuji stůl - potěšená - přítelovi chutná - zamilovaná - miluji jeho úsměv - milovaná - cítím od něj lásku - příjemně v rozpacích - chválí večeři

Tedy doopravdy nemusíš jít kvantitou nejrůznějších cvičení, ale zaměřit se na jejich kvalitu.

Nachlazení a meditace

Výrazné problémy jsem neměla, jen jsem bojovala s nachlazením, tak se člověk pak hůř soustředí. 

Sidris odpovídá:

Při nachlazení je již samotným zážitkem ono soustředění. Jako kdyby byl člověk v jiném světě, kde je každá myšlenka výzvou. Je vhodné brát tento stav s vnitřním chichotem. Také pomáhá se vnitřně ztotožnit například s buddhistickým mnichem, který nedbá na okolní ani vnitřní vlivy, jednoduše koná očistu svých myšlenek. 

Korektura českého textu Jaroslav Hála foto flickr