Pečeme domácí chléb

Pečeme domácí chléb

Jdeme péct pravý domácí chleba, který je učiněnou pochoutkou. Potřebujeme k tomu jen základní ingredience, které určitě doma najdeme a tak můžeme začít třeba hned ;)

Pátral jsem po chlebu, který dělaly naše prababičky, bez konzervantů a umělých přísad jako nám ukazují městské pekárny (četli jste někdy složení? ...). Chci jíst o něco zdravěji, proto jsem se začal pídit a máme ho tu, a co jsem měl šok - je tak jednoduchý, že ho dokonce zvládne každý člověk, je to lehčí než jít do obchodu pro ten gumový, který vydrží jen dva dny… Až jsem zíral jak je to jednoduché, proto si ho dělám ob dva, tři dny, rychlé jako lusknutí prstu ;) A nepotřebujeme žádnou pekárnu chleba, stačí nám obyčejná domácí trouba...

V jednoduchosti je síla a tak se jukněme na vskutku výborný postup

- 1.den = založení kvásku 1díl žitné mouky, 1díl vody
- 2.den = přikrmíme 1dílem žitné mouky, 1dílem vody
- 3.den = přikrmíme 1dílem žitné mouky, 1dílem vody
- 4.den = většinu kvásku (= 1díl) smícháme s 2 díly žitné mouky, 4 díly pšeničné mouky a několika díly vody, aby se nám udělalo formovatelné těsto.
- Namažeme plech, pečeme a hotovo :)

No a zde máme detailní postup, je-li libo :)

Základem je kvásek

buď si ho koupíme, ale protože chceme vypiplat chleba od malička, pak si jednoduše založíme svůj kvásek, který se nám bude pěkně množit a množit navždy.

1.den

smícháme 100g celozrnné žitné mouky a 100ml vody, aby se nám udělala hustá kašička, necháme těsto pracovat v odkryté nádobě a na teplém místě do druhého dne, kdy nám bude produkovat plyny, díky tomu krásně bublat a proto nezakrýváme nádobu, ale jen přikryjeme útěrkou.

2.den

Již by měla být cítit kyselá vůně, pokud necítíme, pak necháme ještě nádobu den odstát. Jestliže kyselost již provoněla těstíčko, pak přidáme opět 100g celozrnné žitné mouky a 100ml vody. Po pár hodinách těsto naroste asi dvojnásobně a časem opět slehne. Necháme opět přes noc pracovat.

3.den

Naposledy nakrmíme kvásek přidáním 100g celozrnné žitné mouky a 100ml vody a necháme přes noc pracovat.

4.den

Doba čekání je za námi, máme výborný kvásek a jdeme na pečení ;) (někdo krmí kvásek i tento den a peče až 5.den)

Většinu kvásku nalejeme do mísy, kde budeme hníst budoucí těsto a zbytek - asi 50ml kvásku ponecháme v kvasící nádobě, přidáme 100g mouky a 100ml vody a každý následující den nakrmíme podle bodu 1-3 abychom mohli péct příští chleba už druhým, nebo třetím dnem. (pokud máme větší spotřebu, tak zvýšíme výrobu kvásku). Traduje se, že čím starší kvásek, který je stále takto udržován a používán stále dokola, tím kvalitnější kvásek a tím kvalitnější chleba.

(kvásek jde v tenké vrstvě usušit při domácí teplotě pomazán na pečícím papíře a použít za několik měsíců jako instantní, nebo můžeme kvásek zahustit co nejvíce to půjde a tak nám vydrží několik týdnů v chladu)

Hnětení

Takže teď máme v míse kvásek (= asi 200g celozrnné žitné mouky + 200ml vody), přidáme 200g celozrnné žitné mouky a 400g pšeničné mouky, dochutíme lžičkou soli a kmínu. (Poměr mouky je na tobě, stejně tak co všechno si dáš do chleba ;) Já si dávám i bylinky a česnek, pak je to dobrůtka). Těsto promícháme a pomalu přidáváme asi 500ml vody, tak aby nám vzniklo tužší těsto, které se na sebe lepí a drží svůj tvar. Po prohnětení vyklopíme na máslem vymazanou formu (od dortu, pekáč na hřbety, někde kde nám těsto neuteče a neudělá velkou placku) a necháme v teple ještě kynou asi 3-5hodin, těsto nám za tu dobu pěkně nabyde.

Pečení

V tu chvíli ho opatrně potřeme za pomocí mašlovačky vodou, to aby nám vznikla křupavá a krásná kůrka a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme na 220° asi 20min, opatrně vyndáme, opět potřeme vodou a již v této chvíli krásně voňavý chleba vrátíme do trouby na 180° asi na 25min. Že se nám chleba povedl zjistíme poklepáním na kůrku, pokud bude znít dutě, pak máme výborný chléb ;) Vyndáme z trouby, ještě naposledy můžeme potřít vodou a obrátíme formou vzhůru, aby nám z ní chleba asi za 15minut vypadl.

Gratuluji - právě jste upekli svůj chleba, který je zdravý a zasytí pupek ;) Dobrou chuť