Jak vzniká hudba v hlavě / analýza

Jak vzniká hudba v hlavě / analýza

"Občas mi hraje v hlavě hudba jako z rádia. Takže pracuji a slyším například písničku od ABBY nebo Čtvero ročních období od Vivaldiho. Vnímám zabarvení hlasů zpěváků, použité nástroje, rytmus a to vše, přesně jako kdybych si to právě pouštěl. Vše se děje, aniž bych něco z toho právě poslechl nebo někde podvědomě zaslechl. Nevadí mi to, ale otázka zní:

Co to je?  Také myšlenka? Nebo jsem napojený na nějaký akášický záznam zábavy 😊 ? "

Hudba v hlavě, kdo by to neznal? 😊 Pojďme se na ni podívat trochu zblízka. Je mnoho možností, jak se k nám do mysli mohla dostat.

Možnosti na vědomé úrovni

jsou myslím celkem jasné. Např. někde jsi ji zaslechl a zalíbila se ti, slyšel jsi bouchnutí dveří, které ti asociovalo konkrétní skladbu, apod.

Další varianty jsou již na podvědomé úrovni

a rozklíčování, která je ta správná právě u tebe, je většinou velmi dobře možné skrze hlubokou meditaci:

1) Zahlédl jsi věc, která souvisí s danou písničkou. Do našeho vědomí každou vteřinu vchází neuvěřitelné množství podnětů a na vědomou úroveň se dostávají přes nejrůznější filtry jen ty pro nás subjektivně nejdůležitější. Ale všechny ostatní fungují a zpracovává je naše podvědomí. Tedy je možné, že jsi šel například okolo růží a za pár metrů ti začala znít v hlavě písnička od Guns N´Roses . :)

2) Máš hudbu spojenou s emocemi a konkrétními zážitky.  Např.: Jako dítě jsi dostával od babičky skvělé buchty a cítil ses u toho vážně božsky, šťastně, a v pozadí hrála písnička od Matušky. Teď v dospělosti můžeš mít několik podvědomých spouštěčů na písničky od Matušky: a) vzpomínka na babičku b) vůně buchet c) pocit štěstí totožný s prožitkem z dětství.

3) Přijímáš myšlenky ostatních Pakliže jsi v tu chvíli v kolektivu, může nastat možnost, že se již dokážeš napojit na osobní prostor blízkého člověka a přijímat jeho myšlenky. Tedy on si může v hlavě zpívat písničku a ty si ji začneš prozpěvovat také.

Rozluštění

Pakliže chceš rozluštit, odkud se u tebe daná melodie nečekaně vzala, můžeš postupovat jednoduchým postupem:

1) Několik minut medituj, než se dostaneš do stavu klidu myšlenek.

2) Co nejreálněji si vizualizuj situaci, kdy sis začal prozpěvovat písničku. Vrať se svým vědomím do daného okamžiku a znovu vnímej místo, vůně, barvy.

3) Jdi po pohybovém "záznamu" této písně. Tedy jakoby sleduj, odkud přišla, vracej se s ní v čase ke zdroji a sleduj, jaké myšlenky či obrazy ti v tu chvíli přichází. 

4) Po objevení příčiny poděkuj. 

5) Vrať se svým vědomím zpět, a ještě se zavřenýma očima prociť své tělo a místo, kde se nacházíš.

6) Otevři oči.

Věřím, že objevování našich automatických programů (podvědomí) tě bude bavit. Je to poznávání sebe sama již na jiné úrovni a možnost přeprogramování našeho automatického nevědomého chování.